Glutensiz beslenme yaşam tarzı haline gelmeli

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanları ve HKÜ Nane Limon Beslenme Kulübü Öğrencileri tarafından “1. Geleneksel Çölyak Şenliği” gerçekleştirildi.
Çölyak hastalığına karşı farkındalık yaratmak amacıyla bu yıl ilkini düzenleyen HKÜ, çölyaklı çocuklar (Başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan Gluten isimli proteine enteropatisi olan çocuklar) için farklı bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
Ankara Metvak Uzm. Diyetisyeni Elif Figen Kutluay ile birlikte HKÜ öğretim elemanları Arş. Gör. Hülya YILMAZ, Arş. Gör. Anıl ERBAĞCI, Arş. Gör. Gülcan BEKTAŞLI, Öğr. Gör. Mehmet UZ ve HKÜ Nane Limon Kulübü öğrencileri şenliğe katılan çölyaklı çocuklar için bir workshop yaparak glutensiz tarifler geliştirdi.
Metvak Diyetisyeni Elif Figen Kutluay’ın açılış konuşmasından sonra Gaziantep Çölyak Derneği Başkanı Ökkeş Kala tarafından çocukların büyüme ve gelişmelerini izlemek amacıyla antropometrik ölçümleri yapılarak aileler bilgilendirildi. HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü beslenme ilkeleri laboratuvarında gerçekleştirilen glutensiz workshop da, hazırlanan çeşitli tarifler öğle yemeğinde çölyaklı çocuklara ikram edildi. Günün sonunda çocuklara, sponsorların desteğiyle hazırlanan glutensiz ürünlerden oluşan hediye paketleri verildi ve aileler için hazırlanan “Glutensiz Tarifler” kitapçığı dağıtıldı. Hepimizin günlük hayatta tükettiği besinleri ilk defa glutensiz formda tüketen çocukların sevinçleri görülmeye değerdi.
Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Hülya Yılmaz: “Çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar, yulaf, içeren gıdaların tüketilmesi sonucu ince bağırsaklarda inflamasyona neden olan otoimmun bir hastalıktır. Hastalık, genetik yatkınlığı olan bireylerde gözlenmektedir. Ancak bir yaşından önce inek sütü tüketilmesi, tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan önce başlanması, bebeği gluten( buğday arpa çavdar yulaf ) ile erken tanıştırma hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden ilk altı ay sadece anne sütü çok önemlidir. Çölyak hastalarının çavdar yulaf içeren gıdaları diyetten çıkarmasıyla karın ağrısı, şişkinlik, ishal gibi şikayetleri ortadan kalkacaktır. Hastalığın tedavisi yaşam boyu sürecek diyet tedavisi olmalıdır. Hastalar, çölyak tanısı aldıktan sonra glutensiz beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelidir, ancak bu sayede bağırsaklarda iyileşme sağlanacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir